Aktuellt
Anja Örn
18 - 24 oktober, 2024, Vitsaniemi Väderstation
Anjas arbeten utgår ofta från naturen, ibland i relation till hennes egen existens. Senare verk samlar sig allt mer kring ett nordligt perspektiv och reflekterar över användandet av resurser och vilka konsekvenserna blir i en allt mer industrialliserad natur. Hon snuddar vid ansvar och skuld i landskapet, vid gemensamma minnen och särskild historieskrivning. Hennes praktik innefattar egna arbeten såväl som samarbeten i Norrakollektivet tillsammans med Fanny Carinasdotter och Tomas Örn. Anja är en av del av självorganiserade Galleri Syster i Luleå.
Olle Norås
4 - 17 november, Vitsaniemi Väderstation
Norås arbetar främst med gouache på papper och skapar noggranna abstrakta målningar med inspiration från naturen, heliga platser och andlighet. I hans målningar framträder mikro- och makrovärldar fulla av rörelse och liv – som ett tvärsnitt av humus eller mossa i en urskog. Norås verk är djupt kopplade till vår upplevelse och idé om naturen – fångar något elementärt och kanske förlorat i våra samtida liv. I studion, uppslukad av en tidskrävande praktik, för Norås fram ett lekfullt och meditativt flöde genomsyrat av existentiella frågor. Självupplevda upplevelser och naturens ständiga metamorfoser ingjuter Norås praktik och fångar inre och yttre landskap i sitt arbete.
David Väyrynen
9 - 22 december, Vitsaniemi Väderstation
David Väyrynen (f. 1983) är en författare från Hakkas i Gällivare kommun, numera bosatt i Gammelstads kyrkby, som debuterade med diktsamlingen Marken (Teg Publishing, 2017), en mångfacetterad diktsamling om Malmfälten och dess människor. Han har sedan debuten publicerat sig i tidskrifter som Clarté, Fronesis och Meänmaa, varit ordförande för Norrländska
litteratursällskapet/Författarcentrum Norr, arbetat med performance- och ljudkonstverk för Institutets, Luleåbiennalens och konsthallen Mints räkning, och nu senast turnerat med musik- och poesiföreställningen Det skjuts för lite, tillsammans med Malmfältens Rockklubb, en föreställning om allt det mörka och hatiska som också finns i norrbottningen. För närvarande skriver han på en väckelseföreställning som handlar om att helt och hållet bryta med tillväxtsamhället.
Tidigare
.
Samtal om Nya Nya Norrland: Energin
21 maj, 16.00 - 17.00, Vitsaniemi Väderstation
Välkomna till samtal om Nya Nya Norrland, om energi, om vilka det är som får snurr på saker nuförtiden, och vilken färg den gröna omställningen egentligen har. På plats finns konstnären och grundaren av tidningen Jens Strandberg och Konsthallschef Theodor Ringborg. Vi bjuder på fika!
Väderstationen är belägen på älvsidan mittemot Risudden 150.
Gideonsson/Londré
18 mars - 2 april, Vitsaniemi Väderstation.
Gideonsson/Londré är en konstnärduo bosatta och verksamma i Kallrör, Jämtland. De arbetar med performance, skulpturer och installationer med inspiration från olika former av konservering och bevarande. Tillsammans med museumkonservatorer, arkeologer och biologer har de under de senaste åren undersökt hur dessa praktiker kan influera den konstnärliga metoden. Hur konservatorer genom olika behandlingar av objekt, kroppar och det omgivande landskapet på olika sätt strävar efter att sakta ner tiden.
Nya Nya Norrland på Vitsaniemi väderstation
24 nov - 21 maj
Nya Nya Norrland är ett konstnärligt researchprojekt som drivs av Jens Strandberg. Projektet är uppdelat i två sammankopplade delar. Dels kommer ett konstnärsdrivet resurscentrum och lokaltidningen Nya Nya Norrland. Tidningen är döpt efter den Socialdemokratiska lokaltidningen Nya Norrland som gick i graven 1999, men anspelar också på den andra industrialiseringsvåg som nu går igenom stora delar av norra Sverige i den gröna omställningens namn. Tanken är att på ett metaforiskt sätt utgå från idén att det nya Norrland dog 1999, för att på så vis ställa frågorna: Vad blev kvar? Vad tog dess plats? Eller med andra ord vad är det Nya nya Norrland?
Leif Engström
14 - 26 april, Vitsaniemi Väderstation.
Leif Engström är en konstnär, verksam i Stockholm men uppväxt i Brunskog, Värmland. Leif Engström arbetar särskilt med måleri, ofta med landskap, växtlighet och förortsmiljöer, och möten mellan bebyggelse och växtlighet. Flera av hans verk kan leda associationen till en tradition av äldre nordiskt måleri från tiden omkring sekelskiftet 1900, där en känsla av melankoli och förundran där ljusets rörelser över stad och natur spelar en viktig roll Motiven är ofta hämtade från konstnärens promenader i sina vardagslandskap, men även genom digitala verktyg som exempelvis google streetview. Sedan några år tillbaka har stiliserade ornament blivit en ny ingrediens i många av kompositionerna. I en del av bilderna tar de plats som en bård eller ram och omsluter det figurativa motivet.
Jannete Hentati
27 maj - 6 juni, Vitsaniemi Väderstation.
Jannete Hentati är född och uppvuxen i Luleå, för närvarande bosatt i Stockholm. Hennes facklitterära debut Älven i mig (Albert Bonniers Förlag, 2023) är en personlig berättelse om den svenska statens utbyggnad av vattenkraft i Luleälven och väver samman hennes intresse för den enskilda människans liv och erfarenheter med de stora, komplexa samhällsfrågorna i vår tid. Hon har en doktorsexamen i socialantropologi från Stockholms Universitet och har tidigare medverkat i OBS, Sveriges Radio P1 och Tidskriften Respons. Mer nyligen, i Tidskriften Provins. Hennes nästkommande bok, med planerad utgivning i slutet av 2024, tar avstamp i ett samarbete mellan Basebo förlag och tyska KJM Buchverlag. Den utforskar älvens vatten som ett på samma gång yttre och inre landskap, som något som på fler sätt än ett rör sig såväl i som mellan oss alla.
Johdet Pirak på Vitsaniemi väderstation
I oktober flyttar konstnärsduon Johdet Pirak sin ateljé till väderstationen i Vitsaniemi. Där kommer de arbeta med ett verk som tar avstamp i väderkartan och inspirerats av kartografi från Kalaallit Nunaat samt pelarna i Göbekli Tepe, som berättar en historia till eftervärlden. Verket är en berättelse om hur du kan se på din omgivning för att förutspå vädret imorgon och kommande säsong. Verket delas sen på vår hemsida och i det internationella nätverket The World Weather Network som en av väderstationens “väderrapporter”.
Lena Ylipää på Vitsaniemi Väderstation
12 augusti, kl. 10.30. Väderstationen är belägen vid älven motsatt Risudden 150.
I samband med Lena Ylipääs vistelse på Vitsaniemi Väderstation välkomnar Konsthall Tornedalen till en introduktion och ett samtal om väder och vind.
Lena Ylipää är bosatt i Lainio. Hon flyttade tillbaka till Norrbotten efter avslutad utbildning på Konstfack 1996 och har varit verksam i länet sen dess. Teman i hennes konstnärskap ligger nära hennes vardag i norra Tornedalen och hon arbetar med en mängd olika tekniker och material. I sina senaste arbeten har Ylipää fokuserat på teckning, där även rumslig gestaltning och interaktion med betraktaren är centrala i verken. Ylipää har ett stort intresse för samhällsstrukturer, särskilt de omvandlings- och utvecklingsprocesser som pågår i norr. Just nu extra intresserad av normer och attityder som rör periferibegreppet samt regionala och kulturella gränsdragningar. Och tallar.
Samtalsserie — Att verka i Tornedalen är ingen konst
I takt med att Konsthall Tornedalens huvudbyggnad förverkligas anordnas samtalsserien ”Att verka i Tornedalen är ingen konst”. Under ett år träffar Konsthall Tornedalens chef Theodor Ringborg samtidskonstnärer som bor eller härrör från regionen. Syftet är att diskutera samtida konstnärliga förutsättningar och konstnärlig produktion i Tornedalen med omnejd, men också att närma oss konstnärliga ämnesområden och historia.
Den 13 augusti, 13.00 i Björkhyddan, Vitsaniemi träffar vi Markus Öhrn, som växte upp i Niskanpää och är en av tre konstnärliga ledare för Institutet, med bas i Vitsaniemi. Öhrn är en internationellt hyllad scenkonstnär som hittills framförallt varit verksam utomlands.
Samtalsserien stöds av Kulturrådet
Johdet Pirak på Vitsaniemi Väderstation
7 juni, kl. 17.00. Väderstationen är belägen vid älven motsatt Risudden 150.
Konstnärsduon Johdet Pirak befinner sig just nu på Vitsaniemis väderstation och Konsthall Tornedalen bjuder in till ett samtal med konstnärerna om Torne älvs islossning och de förödande höga flödena. Däri berör vi allt från Antti Keksis kväde till nya rapporter om klimatförändringarnas åverkan på älven.
Konstnärernas vistelse i Vitsaniemi är ett av fler där älven och islossningen är central. Johdet Pirak är en konstnärsduo med rötter i Norrbottens inland. Deras konst tar oftast avstamp i deras Tornedalska och Samiska kulturella arv och glesbygdslivet i norr där berättartraditionen är central. Konsten blir en del i att traditioner fortskrider lika väl som utvecklas.
Konsthall Tornedalens väderstation är belägen alldeles invid Torne älv. Hit bjuds konstnärer in för att fördjupa sig i det lokala vädret. Väderstationen är också en mötesplats för lokala frågor som berör väder och klimat, såsom vindkraftverk, elektrifiering, dammar och skogsavverkning.
Vitsaniemi Väderstation möjliggörs med stöd från Postkodstiftelsen.
Samtalsserie — Att verka i Tornedalen är ingen konst
Arthotel, Risudden 150
I takt med att Konsthall Tornedalens huvudbyggnad förverkligas anordnas samtalsserien ”Att verka i Tornedalen är ingen konst”. Under ett år träffar Konsthall Tornedalens chef Theodor Ringborg samtidskonstnärer som bor eller härrör från regionen. Syftet är att diskutera samtida konstnärliga förutsättningar och konstnärlig produktion i Tornedalen med omnejd, men också att närma oss konstnärliga ämnesområden och historia. Samtalen sker inför publik i Konsthall Tornedalens tillfälliga lokaler.
Seriens första samtal sker 5 maj, 16.00 på Arthotel, Risudden. Då träffar vi Jenny Nordmark, som växte upp utanför Kalix. Nordmark arbetar med konst, arkitektur och scenografi. Hennes konstnärskap utforskar ämnen som berör frågor kopplade till miljö och klimat, det lokala och det globala, innebörder och konsekvenser av människans exploatering av naturens resurser.